Рон Силиман
КЕТЈАК

За Ре Армантраунт

 

Покретна врата.

Покретна врата. Низ предмета који му се указују као караван арапских сељака, циркус, почиње спору сеобу ка десној нестајућој тачки на линији хоризонта.

Покретна врата. Фонтане финансијске четврти. Кућице на води насукане због осеке, запловиће поново тек када се залазак сунца одрази на води. Низ предмета који му се указују као караван арапских сељака, циркус, камиле које вуку кола пуна кавеза са медведима, питоми нојеви са шареним капицама, почиње спору сеобу ка десној нестајућој тачки на линији хоризонта.

Покретна врата. Прве летње муве. Из фонтана финансијске четврти шикља. Она је била јединица у простору пропалица, била је оштећено дете. Тамнобраон чамци-кућице на води насукане због осеке – мушкарци на врховима кровова својих кабина, докони играју. Добро, свирају на дромбуљама, свирају акустичну гитару – док поново не заплове када се залазак сунца одрази у води. Желим сиво-плаво зрно лета на Западу. Картонска кутија пуна вунених пуловера на врху је полице за књиге како би указала на Дом. Низ предмета, силуета које му се указују као караван арапских сељака, циркус, једногрбе камиле које вуку кола пуна кавеза са медведима, укроћени нојеви са шареним капама, почиње спору сеобу ка десној нестајућој тачки на линији хоризонта.

Покретна врата. Наука о Земљи. Из фонтана финансијске четврти шикља мека вода на тешком ветру. Како се пета подиже а чланак се извија да би тело пренео од једне до друге степенице. Она је била јединица у простору пропалица, била је оштећено дете. Рибарски корморани носе прстенове око врата да не би могли прогутати плен, како би га морали предати рибарима. Тамнобраон чамци-кућице на води насукане због осеке – мушкарци на врховима кровова својих кабина, докони играју Добро, свирају на дромбуљама, свирају акустичну гитару – док поново не заплове када залазак сунца не бљесне на површини воде. Сребрна рибица, кромпирове златице. Оно што желим је сиво-плаво зрно лета на западу. Болничарка, вештим померањем тежишта, заобилази студента како би што пре ушла у аутобус. Картонска кутија пуна вунених пуловера на врху је полице за књиге подсећају на Дом. Кишни дан усред јуна. Низ предмета, силуета, које му се указују као караван арапских сељака, циркус, једногрбе камиле које вуку кола пуна кавеза са тигровима, укроћени нојеви са шареним капицама, двоколице чији је кров украшен ресама, почиње спору сеобу ка десној нестајућој тачки на линији хоризонта. Појели смо их.

Покретна врата. На мосту шлеп пун смећа. Наука о Земљи. Сличност. Из фонтане финансијске четврти шикља мека вода на тешком ветру. Застава са медведом на мраморном тргу. Како се пета подиже а чланак се извија да би пренео тело од једне до друге степенице. Тенор саксофон је играчка. Она је била јединица у простору пропалица, била је оштећено дете, које седи поред прозора у својој столици за љуљање. Не могу пронаћи онај прави сламнати шешир. Рибарски корморани носе прстенове око врата да не би могли прогутати плен, како би га морали предати рибарима. Возили смо се пољима артичока. Тамнобраон чамци-кућице на води насукане због осеке – мушкарци на врховима кровова својих кабина, докони играју Добро, свирају на дромбуљама, свирају акустичну гитару – док поново не заплове када се залазак сунца не бљесне на површини воде залива Ричардсон. Запиши ово у зелену бележницу. Сребрна рибица, кромпирове златице. Тенор саксофон је оружје. Желим само сиво-плаво зрно лета на Западу. Помени секс. Болничарка, вештим премештњем тежишта, померањем центра равнотеже, заобилази студента који проучава оријентални порцелан,  како би што пре ушла у аутобус. Будан, али још у кревету, слушам кола која пролазе, врата, птице, децу као прве гласове у овом дану. Картонска кутија пуна вунених пуловера на врху је полице за књиге; подсећа на Дом. Пажња је све. Кишни дан усред јуна. Модални завртњи. Низ предмета, силуета, које му се указују као караван арапских сељака, циркус, једногрбе камиле које вуку кола пуна кавеза са тигровима, питоми нојеви са шареним капицама, двоколице чији је кров украшен ресама, почиње спору сеобу ка десној нестајућој тачки на линији хоризонта. Импликације моћи у вештини да се нацрта вертикална права линија. Погледај ту собу са дебељушкастим бебама. Појели смо их.

Покретна врата. Како ћу знати да сам погрешио. На мосту шлеп пун смећа. Било куца у зглобу. Наука о Земљи. Њихов први циљ је био одвојити раднике од њихових средстава за производњу. Он личи. Цртеж балинезијског духа са лицем у стомаку. Из фонтане финансијске четврти шикља мека вода на тешком ветру. У удаљеној соби апартмана чујем музику и чекић. Застава са медведом на црном тамном мраморном тргу. Ужурбани пролаз. Како се пета подиже а чланак се извија да би пренео тело од једне до друге степенице. Жудња за кафом. Тенор саксофон је играчка. Снег је необичан за оног ко на њега није навикао. Она је била јединица у простору пропалица, била је оштећено дете, које поред прозора седи у својој столици за љуљање. Формална лепота црне веранде. Не могу пронаћи онај прави сламнати шешир. Одустао је од посла, отишао на одмор, усукан, пукао је, како се то каже. Рибарски корморани носе прстенове око врата да не би могли прогутати плен, како би га морали предати рибарима. Стидне длаке су јој биле ретке. Возили смо се пољима артичоке. Ноге радите свој посао. Тамнобраон чамци-кућице на води насукане због осеке – мушкарци на врховима кровова својих кабина, докони играју Добро, свирају дромбуље, свирају акустичну гитару – док поново не заплове када се залазак сунца бљесне на површини воде залива Ричардсон. Пржена бундева у воку. Забележи то у зелену бележницу. Телевизија у педесетим. Сребрна рибица, кромпирове златице. Зауставили смо се и купили врелу чоколаду са шлагом како бисмо расправљали о сицилијанској одбрани у шаху. Тенор саксофон је оружје. Главна библиотека била је сиво бреме на белој киши. Желим само сиво-плаво зрно зиме на западу. Поднаслови слабе твоју усредсређеност. Помени секс, воће. Свеће које капљу на врху старих, празних боца вина. Млада болничарка са наочарима за сунце, вештим премештањем тежишта, померањем центра равнотеже, заобилази црног студента који проучава оријентални порцелан како би се што пре ушла у аутобус који је вози кући, пре него што сва места буду заузета. Да ли су обрасци форма. Будан, али још у кревету, слушам кола која пролазе, врата, птице, децу као прве гласове у овом дану. Можда огреботине постану красте. Картонска кутија пуна вунених пуловера на врху полице са књигама како би подсетила на Дом. Бедлингтонови су најпре желели да лове пацове у рудницима угља. Пажња је све. Знао је како да држи тесарску секиру. Кишни дан усред јуна. Јавански инструмент гамелан није једноставан. Модални завртњи. Низ предмета, силуета, које му се указују као караван арапских сељака, циркус, једногрбе камиле које вуку кола пуна кавеза са тигровима, двоколице чији је кров украшен ресама, питоми нојеви са шареним капицама, почиње спору сеобу ка десној нестајућој тачки на линији хоризонта. Шљака од гвожђа. Имплицитна моћ у вештини да се нацрта јединствена вертиклана права линија. У том тренутку мој се нос почео љуштити. Погледај ту собу са дебељушкастим бебама, у инкубаторима. Висока чаша златастог порта. Појели смо их. 

Покретна врата. Песма ђубретара испод прозора спаваће собе. Како ћу знати да сам погрешио. Сапун. На мосту шлеп пун. Јапански шеф продајног одељења. Било куца у чланку. Појмови подразумевају области. Наука о Земљи. Млаз се излива из канализације у алеју. Њихов први циљ је био одвојити раднике од њихових средстава за производњу. Нема журбе, нема свађе. Он личи на Лија. Пљесни рукама. Цртеж балинезијског духа са лицем у стомаку. Овај нови лук је шири, поступнији. Из фонтане финансијске области шикља мека вода на тврдом ветру. Мали месеци расту у дну мог нокта. У удаљеној соби апартмана чујем музику и чекић. Сиви облаци небу дају тежину. Застава са медведом на црном мраморном тргу. Бела чинија са супом од раскуваног грашка послужена на столу. Трака за брзу вожњу. Допадају ми се ове завесе изнад кухињске судопере. Како се пета подиже а чланак извија, да би пренео тело од једне до друге степенице. Прашина од креде. Жудња за кафом. Кекс за животиње. Тенор саксофон је играчка. Посматрам њену руку да бих видео носи ли прстен. Снег је необичан за онога ко на њега није навикао. Он даје имена својој писаћој машини, аутомобилу, столицама. Она је била јединица у простору пропалица, била је оштећено дете, које седи поред прозора у својој столици за љуљање. Издигнута аутострада кроз поплављену равницу. Формална лепота стрехе у позадини. Фуксије падају и забадају се у стазу. Не могу пронаћи онај прави сламнати шешир. Кришке ананаса. Одустао је од посла, отишао на одмор, усукан, пукао је, како се то каже. Плавичасти пламен. Рибарски корморани носе прстен око врата да не би могли прогутати плен, како би га морали предати рибарима. Желим реч „шампон“. Стидне длаке су јој биле ретке. Играти се са контролном лампом. Возили смо се пољима артичоке. Жене, што миришу на амонијак, ушле су у аутобус. Ноге радите свој посао. Поновно разматрање имена. Тамнобраон чамци-кућице на води насукане због осеке – мушкарци на врховима кровова својих кабина, докони, играју Добро, свирају дромбуље и акустичну гитару – док поново не заплове када залазак сунца бљесне на површини воде залива Ричардсон. Проза налик врту. Пржена бундева у воку, са боранијом, паприкама бабурама, тофуом и клицама. Нормални дискурс. Забележи ово у зелену бележницу. Електронски застор. Телевизија у педесетим. Промишљено одбијање да се изведу нормални рефрени. Сребна рибица, кромпирове златице. Његова пријатељица је заборавила сандале. Зауставили смо се и купили топлу чоколаду са шлагом и да бисмо расправили о силилијанској шаховској одбрани. Мирис у пешкирима. Тенор саксофон је оружје. Прича о линолеуму. Главна библиотека је била сиво бреме на белој киши. Чвор није коноп. Желим само сиво-плаво зрно лета на западу. Ноћу на плажи логорске ватре осветљавају возни парк Дина буба које возе по плажи. Поднаслови смањују твоју пажњу. Будиш се у валовима, мале плиме пажње сваког новог дана. Помени секс, воће, слаткише, градове, књиге. Белешке између редова. Свеће које капљу на врху старих, празних боца вина, канистер пун новчића. Сат говори откуцајима. Млада болничарка са плавим наочарима за сунце, вештим премештањем тежишта, померањем центра равнотеже, заобилази црног штркљастог студента постдипломца који проучава оријентални порцелан како би што пре ушла у аутобус, пре него што сва места буду заузета. Уринарне навике др Вилијамса. Да ли су обрасци форма. Летње јутарње сирене упозоравају на маглу. Будан, али још увек у кревету, слушам кола која пролазе, врата, птице, децу као прве гласове у овом дану. Сурогат информација. Можда огреботине постану красте. Клокотање воде у цевима. Картонска кутија пуна вунених пуловера на врху полице за књиге подсећа на Дом. Покидана пертла. Бедлингтонови су најпре мислили да лове пацове у рудницима угља, касније су их узгајали и показивали на изложбама. Кофеинско прекорачење нервног система. Пажња је све. Различити хеликоптери су прекрили небо. Знао је како да држи широку секиру, ради обраде. Будући да акумулација није свесна, шетамо наоколо, постепено добијајући на тежини, отежали и спорији, све док коначно не почнемо да напуштамо или одбацујемо шешире, зимске капуте, муфове, рукавице, сакое, прслуке, кравате, каљаче, ципеле, дугмад за манжетне, појасеве, итд. Кишни дан усред јуна, време је спарније него што је то обично случај у неким другим месецима. Како се било ко може надати да ће спознати свакидашњицу. Јавански инструмент гамелан није једноставан. Велики нагон за кијањем, уста пуна банане. Модални завртњи. Између телевизора и кревета била је даска за пеглање, напола испијене флаше пива на врху. Низ предмета, силуета, које му се указују као караван арапских сељака, циркус, једногрбе камиле, које вуку кола која носе кавезе са тигровима, двоколице чији је кров украшен ресама, питоми нојеви са шареним капицама, почиње спору сеобу ка десној нестајућој тачки на линији хоризонта, коју обележава дрво палме. Желео сам ти испричати причу о ланеном платну. Шљака од гвожђа. Није могао дуже да чита књигу, јер га је самозаборав плашио. Имплицитна моћ у вештини да се нацрта јединствена, вертиклана права линија. Ова поставка није оно што филозоф чини. У том тренутку је мој нос почео да се љушти. Иди у иностранство. Погледај ту собу са дебељушкастим бебама, у инкубаторима. Тачке преноса. Висока чаша златастог порта. Сенке између кућа утичу на то да је земља хладна и влажна. Допадљиво гакање изасланика. Појели смо их.

 

РОН СИЛИМАН (RON SILLIMAN,1946) један је од најутицајнијих аутора на америчкој песничкој сцени, посебно по питању артикулисања савремених поетика, активан у песничкој формацији језичке поезије (Language Poetry). Приредио је утицајну антологију језичке поезије под насловом In The American Tree (1986), а његова збирка есеја The New Sentence (1987) једна је од пресудних које ће дефинисати покрет језичке поезије, али је значајна и за савремену поезију. Објавио је преко 30 књига. Предавао је на бројним универзитетима, укључујући Државни Универзитет Сан Франциска, Браун, Наропа Институт. Радио је као политички организатор, лобиста, био је извршни уредник часописа Socialist Review. Дуго је живео у Заливу Сан Франциска, а 1995. се преселио у Пенсилванију и радио као аналитичар тржишта и у ИТ-индустрији.

Године 1974. почео је рад на дугој песми, животном делу које је назвао Кетјак, по балинезијској речи која означава мајмуна и ритуал који људи са острва изводе за туристе. Радио је са серијама књига, тако да се Кетјак састоји од 4 дуге песме The Age of Huts (1974-1980), Tjanting (1979-1981), The Alphabet (1979-1981) и Universe (од 2005 надаље). Серија књига коју је објавио под насловом The Alphabet изашла је 2008. Силиман се занима за поетике и критичко мишљење и специфичну прозну реченицу која је изведена из рада Гетруде Стајн, а коју су он и језички песници са Западне обале користили, и назвао је новом реченицом.

 

Избор, превод са енглеског и белешка

Дубравка Ђурић